Sabtu, 15 Februari 2014

SAMBUTAN MAULIDUR RASUL

Teks : Nik Norliza Nik Mat
Foto : Carian Google


Assalamualaikum w.b.t

    Alhamdulillah , segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam,selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad S.A.W. Tanggal 12 Rabiul Awwal menjelma lagi.  Bulan yang mengingatkan kita kepada kelahiran Junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W.  Nabi yang diutus membawa rahmat ke sekalian alam bagi membina umat yang bertamadun.  Sebenarnya bukan dalam bulan ini sahaja kita mengingati Baginda S.A.W, tetapi ingatan itu patut ada sepanjang masa dan hingga akhir hayat kita.  Ini adalah kerana Nabi sendiri sentiasa ingat dan kasihkan kita umatnya walau tidak pernah bersua muka.  Hingga ke hayat terakhir baginda, umatnya sahaja yang diingati.
   Nabi Muhammad, contoh dan teladan yang terbaik untuk umat sekalian alam.  Sebagai umat baginda marilah sama-sama kita cuba untuk mengamalkan sunnah-sunnah Nabi Muhammad S.A.W.  Jika tidak dapat melaksanakan kesemuanya memadailah antara yang ringan dan yang termampu oleh kita.

JOM AMALKAN SUNNAH RASULULLAH S.A.W !!!        CARA RASULULLAH MAKAN ››››››

1. Menggunakan Tangan.
    Mengikut cara Rasulullah s.a.w, sebelum baginda makan,  baginda s.a.w akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya.  Lalu Rasullah s.a.w akan menghisap garam itu.  Kemudian barulah Rasulullah makan makanan tersebut. Mengapa?
    Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion. Mengapa menghisap garam?
    Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita.
   Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, di hospital-hospital, the first line of  treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM. Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.


2. Cara Rasulullah mengunyah
    Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.


3. Membaca Basmalah (Bismillahirrahma Nirrahim).


    Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu.
      Baginda S.A.W suka makan roti dan daging, dan senang pada buah pear.Bahagian kambing yg dugemari oleh Baginda ialah     bahagian lengan dan bahu.Bahagian yg tidak digemari pula ialah bahagian buah pinggang, kemaluan, buah kemaluan.Baginda tidak suka makan bawang merah dan bawang putih.


                                     ššššššRahsia Tidur Rasulullah S.A.W.


     Seorang yang berusia 60 tahun akan menghabiskan masa lebih kurang 20 tahun untuk tidur. Sekiranya dia tidur mengikut Sunnah Rasullullah saw, maka tidurnya akan jadi ibadat. Allah swt hanya akan terima ibadat yang dilakukan dengan ikhlas.

     Tidur adalah ibadat yang paling ikhlas. Seseorang tidak perlu dipaksa atau terpaksa untuk tidur. Ganjaran Allah swt untuk orang yang amalkan Sunnah sangat besar. Satu Sunnah yang diamalkan berterusan akan diberi ganjaran 100 pahala mati syahid, sedangkan satu pahala mati syahid sudah cukup untuk menjamin seseorang untuk masuk syurga. Di dalam tidur sendiri ada banyak Sunnah. Sebaliknya, jika seseorang tidur cara selain dari cara Nabi SAW,dia hanya akan dapat kerehatan.Kalau bernasib baik, selama 20 tahun mungkin dia dapat mengumpul 20 kilo tahi mata dan menakung 20 liter atau lebih air liur basi.

Antara Sunnah-sunnah Nabi saw sebelum, ketika dan selepas tidur.

1. Sebelum dan selepas tidur baca doa tidur. Ramai orang memperlekehkan doa Masnun (doa harian) tapi hakikatnya harga yang Allah swt janjikan adalah syurga.

2. Jangan tidur menghadap kaki arah Qiblat. Ini adalah kedudukan tidur orang yang  telah mati.

3. Barangsiapa yang membaca Tasbih Fatimah, sekiranya dia mati malam itu,dia akan dikira sebagai mati syahid. Apa itu Tasbih Fatimah?

Subhanallah 33 X, Alhamdulillah 33 X, Allahuakbar 33 X.


4. Baca 4 Qul tiup ke tapak tangan dan sapu keseluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia.

5. Niat untuk bangun Tahajjud. Sekiranya tidak terjaga, Allah swt akan mengira seolah-olah dia bertahajjud sepanjang malam. Tahajjud adalah sebaik-baik pelindung daripada sihir dan buatan orang.

6. Ambil wudhuk sebelum tidur dan Solat Sunat Taubat 2 rakaat.

7. Maafkan semua kesalahan manusia pada kita dan halalkan semua hutang piutang sebelum tidur.Bangun tidur boleh buka fail semula kalau mahu.

8. Tidur cara Rasulullah saw dengan mengiring badan ke kanan dan tapak tangan di bawah pipi.

# Banyak lagi Sunnah Nabi saw yang boleh diamal,  semuanya mudah untuk dilakukan. Lebih mudah daripada bersolek atau pakai night cream sebelum tidur.  Lebih mudah daripada buat senaman ringan sebelum tidur.

Peringatan : Pesan Nabi saw, dilarang tidur meniarap terutama lelaki.Sekiranya tidur dengan kain pelikat, ikat hujung kain supaya tidak menimbulkan fitnah.                         Tutup aurat ketika tidur. Kenapa ya? Lelaki yang tidur meniarap,dibawahnya Syaitan/ Jin Betina.Tidur bogel atau tidak menutup aurat akan menghindarkan Malaikat Rahmat dan mengundang makhluk lain.  

Wallahua’lam.Jumpa lagi untuk sunnah-sunnah yang lain yang mampu kita teladani.Tiada ulasan:

Catat Ulasan